Arbeidsrelatert stress og yoga

Arbeidsrelatert stress og yoga

«Arbeidshelse er folkehelse», sier dr. Ebba Wergeland, spesialist i arbeidsmedisin og tidligere forsker på Institutt for forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.

En stor del av livet vårt foregår på arbeidsplassen. Vår ytelse og prestasjoner på jobben er i en stor grad avhengig av vår fysiske og psykiske velvære. Statistikker viser at 60 % av sykemeldinger er knyttet til lidelser forårsaket av enten for mye stillesittende eller fysisk krevende arbeid, samt jobbrelatert stress.

Tilrettelegging for helse- og velvære handler ikke om ekstraordinære tiltak, men om kloke grep som er effektive og virker forebyggende. De største kostnadene for en arbeidsgiver er knyttet til tapt produktivitet, sykefravær og vikaransettelser.

En arbeidsgiver tjener faktisk mer på en 30-45 minutters «aktiv pause» for de ansatte enn man gjør på flere timers uproduktivt arbeid.

Mange ansatte etterlyser en holdningsendring på arbeidsplassen når det gjelder muligheter for en «aktiv pause» i løpet av arbeidsdagen. Selv om man trener en del utenom jobben, er lange sitteperioder svært skadelig. Metabolisme (stoffskifte) blir påvirket såpass negativt at det lett fører til overvekt, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer. Folk med fysisk belastende arbeidsoppgaver blir rammet av lidelser som sene- og ryggskader, muskelforstuinger og skjelettplager.

(Ta kontakt med YogaAkademiet for et skreddersydd tilbud for din bedrift!)

 

Hva er arbeidsrelatert stress?

I EUs rammeavtale blir arbeidsrelatert stress definert som en tilstand med fysiske og/eller psykiske lidelser som fører til redusert funksjonsevne. Tilstanden oppstår når arbeidstakere føler at de ikke klarer å tilfredsstille forventninger og krav som stilles til dem.

Stress i små doser og i avgrensede tidsrom virker ikke skadelig. Vi klarer å håndtere den, og et adrenalinrush i rimelige doser kan til og med være sunt. Når man imidlertid opplever stress over lengre perioder, og både fysiske og psykiske tegn på et for høyt stressnivå vedvarer, vil kroppen ikke klare å gjenvinne likevekten, og det blir vanskeligere å håndtere hverdagen. Vi tappes for kreftene raskere enn vi klarer å fylle på. Arbeidsevnen påvirkes ved at oppgaver kjennes uoverkommelige, konsentrasjonen og hukommelsen blir dårligere. 

Fysiske tegn på et for høyt stressnivå:

Hodepine, stram kjeve, stiv nakke, brystsmerter og åndenød, rastløshet og sterk uro, søvnforstyrrelser, utmattelse.

Psykiske reaksjoner på et for høyt stressnivå:

Redusert konsentrasjons- og oppmerksomhetsevne, tristhets- og håpløshetsfølelse, likegyldighet, angst.

Å ty umiddelbart til medisiner i en slik situasjon er kun en midlertidig løsning. Noen ganger kan det føre til enda mer nedsatt arbeidsevne. Det vi egentlig trenger er å roe oss ned, puste ut og se på hele situasjonen fra et annet perspektiv. Å kunne gjøre det på arbeidsplassen – på stedet der stressituasjoner oppstår, gjør at man får oppleve de samme omgivelsene med et annet – rolig og behersket sinnsstemning. Derfor er bedriftsyoga den mest effektive formen for helseforebyggende arbeid og en løsning for å skape et positivt arbeidsmiljø på jobben. Med bedriftsyoga lærer vi å puste riktig – en viktig forutsetning for å håndtere stress og utfordringer på arbeidsplassen. Med bedriftsyoga strekker vi og tøyer muskler, og fremmer en bedre blodsirkulasjon i kroppen.

Kontoransatte

Folk som har en «sittende» jobb, sitter mer enn 70 % av arbeidstiden stille ved en PC. Man fortsetter gjerne å sitte også når man har fri og kommer hjem fra jobben. Bare ca. 25 % av heltidsansatte får det absolutte minimumet - 30 minutters – moderat til fysisk hard aktivitet i løpet av en vanlig hverdag, viser en undersøkelse foretatt av den største danske Fagforeningen for Funksjonærer.

De fleste kontoransatte sliter mye med muskelplager på grunn av stillesitting og statiske bevegelser. Muskulaturen på overkroppen – spesielt i skuldre og nakken svekkes, og korsryggen og lårmuskulaturen stivner helt til i løpet av arbeidsdagen.

30-40 minutter med behagelig bedriftsyoga vil gi ansatte en etterlengtet pustepause med et skikkelig oksygentilskudd og fysisk og psykisk velvære. Yte- og konsentrasjonsevnen vil øke, og den fysiske utholdenheten vil styrkes. Dermed forbedres mestringsfølelsen, som igjen bidrar til bedre helse. Ofte er de enkle ting som skal til for å utgjøre en forskjell.

Ansatte som gjør fysisk krevende arbeid

Yrkesgrupper som sykepleiere, hjelpepleiere, stuepiker, håndverkere, butikkmedarbeidere, rengjøringspersonale, ansatte innen matbransjen, begravelsesbyrå, bygg, anlegg, industri, jord- og skogsbruk, har en arbeidshverdag preget av fysisk anstrengende arbeid. Etter noen år i bransjen merker man at det både sliter på skjelettet og fører til spente, såre og vonde muskler. Ofte ender man opp med kroniske smerter og/eller redusert bevegelighet i nakke, skuldre og rygg. Selv om man ikke blir sykemeldt, reduseres arbeidsevnen svært mye på grunn av fysiske belastninger og skader.

Det kan medføre både tapte inntekter og store utgifter for en arbeidsgiver. Når de ansatte sliter, betyr det mindre produktivitet og mer sykefravær.

Helseforebyggende arbeid i form av bedriftsyoga kan bli et kjempeløft i de ansattes hverdag og føre til et positivt og inspirerende arbeidsmiljø. Strekkeøvelser vil mykne opp og lindre stramme og vonde muskler, og trening i riktig pust vil forbedre konsentrasjonsevne og effektivitet.

Ta kontakt med YogaAkademiet for et skreddersydd tilbud for din bedrift!

 

 • juli 01, 2017

  Sommeryoga

  Deilig avslappende sommeryoga-timer for kropp og sinn hos oss i fellesferien. En opplevelse av at ferien varer lengre, fordi yoga…
 • mai 15, 2017

  Restorativ yoga

  Restorativ yoga er et effektivt verktøy til opptrening etter hjerneslag, trafikkulykke o.l. I restorativ yoga bruker vi terapeutisk Mind-Breath-Power yoga™ som styrker…
Se alle nyhetene
 • Hva er traumeterapi med yoga?

  De fleste tenker på yoga som enten en treningsmåte for å gjøre kroppen mykere og mer fleksibel eller en form…
 • Mind-Breath-Power yoga™

  Mind-Breath-Power yogas™ metode sikrer en effektiv avspenning og rekreasjon på kort tid. Mind-Breath-Power yoga™ brukes for å bearbeide angst, depresjon,…