Foredrag

foredrag

Yogaens reise fra Østen til Vesten: Myter, anekdoter og fakta om yoga.

På slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet ble yoga kjent i Vesten for første gang, samtidig med den skriftlige arven fra Vedaene. Det kan vi takke kristne misjonærer og britiske militære for. De var de første som lærte seg det gamle indiske språket sanskrit – Vedaenes språk, oppdaget og oversatte tilgjengelige tekster om den gang «et mystisk og litt magisk» materiale fra Indias fortid. Koloniherrene og utlendingene så ellers ned på indiske tradisjoner, men indere la tidlig merke til deres store interesse for yoga- og meditasjonspraksisen, og benyttet anledning til å bruke det til sin fordel. Etter hvert viste det seg at gevinsten var gjensidig, og yoga ble til Indias største kulturelle eksportmateriale.

(Ring 416 72 312 eller ta kontakt via e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for å booke foredraget til din bedrift, skoleklasse eller en annen anledning)

 

Mange yogainstruktører i Vesten sier de tar utgangspunkt i Yogasutra. Gjør de det?    Hva er egentlig Yogasutra?

Det er et enormt gap mellom den antikke indiske «klassiske» yogatradisjonen og yogaen slik vi kjenner den i dag. Det som regnes som allmennkunnskap om yoga er egentlig ikke eldre enn ca. 150 år. Yoga som blir praktisert og undervist i Vesten har veldig lite felles med Yogasutra eller noen annen yogalitteratur som ble skrevet på sanskrit. Hvem, når og med hvilket formål skapte Yogasutra?

(Ring 416 72 312 eller ta kontakt via e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for å booke foredraget til din bedrift, skoleklasse eller en annen anledning)

 

Skogen – det opprinnelige og naturlige yogasted

I dagens moderne verden er vi vant til å praktisere yoga innendørs – enten i vår egen stue eller i et yogastudio, og som regel sammen med andre. Sånn var det ikke til å begynne med. Yoga på et tidlig stadium var en disiplin preget av askese og hengivenhet til en gud, og forbeholdt asketer eller de såkalte skogsbeboere. Hvis vi setter den indiske skogen i et litt større kultur- og religionsperspektiv, ser vi at de viktigste hendelsene i buddhismen, møtene mellom hinduistiske guddommer og mennesker eller Buddha og munkene skjedde som regel i en skog, i en park eller under et tre. Hvorfor var skogen et så viktig sted og hvilken betydning hadde den for utviklingen av yoga? Hva ligger bak skogssymbolikken?

(Ring 416 72 312 eller ta kontakt via e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for å booke foredraget til din bedrift, skoleklasse eller en annen anledning)

 

Mer i denne kategorien Yogapedia »
 • juli 01, 2017

  Sommeryoga

  Deilig avslappende sommeryoga-timer for kropp og sinn hos oss i fellesferien. En opplevelse av at ferien varer lengre, fordi yoga…
 • mai 15, 2017

  Restorativ yoga

  Restorativ yoga er et effektivt verktøy til opptrening etter hjerneslag, trafikkulykke o.l. I restorativ yoga bruker vi terapeutisk Mind-Breath-Power yoga™ som styrker…
Se alle nyhetene
 • Hva er traumeterapi med yoga?

  De fleste tenker på yoga som enten en treningsmåte for å gjøre kroppen mykere og mer fleksibel eller en form…
 • Mind-Breath-Power yoga™

  Mind-Breath-Power yogas™ metode sikrer en effektiv avspenning og rekreasjon på kort tid. Mind-Breath-Power yoga™ brukes for å bearbeide angst, depresjon,…